Välkommen till en vinter i Västerbotten med slöjd, hantverk och gemenskap! Slöjdvinter består av 14 aktiviteter i 7 kommuner, fördelat på olika orter i kommunerna. Satsningen är utöver vårt ordinarie program (se ordinarie program här). Vill veta mer om idén bakom Slöjdvinter? Den kan du läsa om här. Har du någon idé för en aktivitet där du bor eller andra funderingar kring projektet? Skicka ett mail till info[at]vasterbottenslojd.se.

Det är hemslöjdskonsulenterna vid Västerbottens läns hemslöjdsförening som initierat och driver projektet. Se mer av verksamheten på facebook och instagram under namnet @vasterbottenslojd

Gemensamt för aktiviteterna i Slöjdvinter är att de är kostnadsfria och att kaffe/te och enkelt fika ingår. Det kommer också finnas material på plats och verktyg till låns. Anmälan till aktiviteterna är bindande, meddela därför om du skulle bli sjuk eftersom det kan finnas personer i kö!

Här nedan följer information om de olika aktiviteterna (kommunvis i bokstavsordning).
Hoppas vi ses någonstans i vinter!

Nordmaling

Ett slöjdfröjdigt kafferep!

Plats: Gräsmyr, ”Undantaget”, Gertrudgården
Tid: Lör 29 januari,  kl. 11-17
Ansvarig: Molly Sjöstam
Anmälan: molly97@live.se 

Täljning, sopplunch och kaffe med dopp – låter det inte för hejjigt? Varmt välkommen hem till min lilla slöjdstuga i Gräsmyr på ett slöjdfröjdigt kafferep. Här finns knivar och trä för fantasin att flöda fritt. Med mätta magar finns jag till hands på er upptäcksfärd mellan träfibrerna!

Molly gör sopplunch till förmån för välgörenhet, du betalar vad du vill och kan för det. Du kan antingen komma till fots, med bil (parkering finns) eller med buss från Umeå. Bussen stannar vid ICA/Gulf  2,5 km bort.

Norsjö

Prova på ljusstöpning

Plats: Petiknäs Gamla Skola
Tid: Datum ej satt
Ansvarig: Barbro persson
Anmälan: barbroilebole@hotmail.com
070-223 99 04

Vill du prova på att stöpa ljus? Vi stöper med ljusstumpar, ljusmassa, vatten och veke på pinne. Ta gärna med överblivna ljusstumpar om du har!

Brodera på ylle

Plats: Servicestugan i Rengård, Rengård 12.
Tid: Lör 8 jan, kl 12-14
Ansvarig: Ringvor Gustavsson
Anmälan: ringvorgustavsson@gmail.com 

Vill du testa att brodera på ylle med dekorativa stygn? Ylle är ett tacksamt material när man vill lära sig brodera. Vi använder vadmal eller återbrukat och valkat ylletyg som botten.
Välkommen till en eftermiddag i broderiets tecken! Servicestugan är nära Skellefteå kommungräns. Det går utmärkt att ta buss från Skellefteå men det är svårare med buss om man kommer från Norsjöhållet. Parkeringsmöjligheter finns.

Grunderna i Knyppling

Plats: Svansele 59, Norsjö kmn
Tid: Tis 25 jan, kl 12-15
Ansvarig: Ewa Lawefjord Malmin
Anmälan: 070-60 80 587

Kort historik om knyppling och introduktion till de olika redskapen. Ewa visar olika exempel på vad man kan göra med knyppling. Knyppeldynorna är förberedda så att vi kan börja öva på udd och stav direkt.

Robertsfors

Täljhäng på Ekorrbo

Plats: Östra Estersmark 236, Ånäset.
Tid: Lör 22 jan, kl 10-14.30
Ansvarig: Jörgen Holmström, Ekorrbo hantverk
Anmälan: ulla@ekorrbo.se

Vill du lära dig grunderna i att tälja och kanske göra en egen sked? Eller vill du lära dig skära mönster och karvsnitt? Välkommen till en lördag på Ekorrbo Hantverk där du som är nybörjare eller du som redan kan grunderna träffas och slöjdar tillsammans.

Observera att det är samma tid och plats som Tova och brodera med nål på ylle!

Tova och brodera med nål på ylle

Plats: Östra Estersmark 236, Ånäset.
Tid: Lör 22 jan, kl 10-14.30
Ansvarig: Ulla Holmström, Ekorrbo hantverk
Anmälan: ulla@ekorrbo.se

Vill du lära dig grunderna i att torrtova med nål och kanske göra en egen filur eller vill du lära dig fritt ullbroderi? Välkommen till en lördag i januari på Ekorrbo Hantverk  där du som är nybörjare eller du som redan kan grunderna träffas och slöjdar tillsammans.

Observera att det är samma tid och plats som Täljhänget!

Vindeln

Grundmoment i pallslöjd

Plats: Vindelns Hembygdsgård
Tid: Sön 27 feb, 14-16
Ansvarig: Rowan Messmer
Anmälan: rowan.messmer@gmail.com 

Vill du slöjda din egen pall? Kom och lär dig om några av grundmomenten, från att ta fram material till sits och ben till att sätta i benen med genomgående tapp och kil. Förkunskap i slöjd är en fördel men inget krav. Rowan visar men du får också möjlighet att prova.

Smid din egen krok – smide för nybörjare

Plats:Smedjan på Vindelns folkhögskola
Tid: Datum i mars (ej satt), kl 9-12      
Ansvarig: Sara Sigfridsson
Anmälansaras.smide@gmail.com
070-524 94 29

Med hammare och städ och härdens värme smider vi krokar av järn. Tänk på att ha kläder i naturmaterial och skor med stålhätta. Verktyg finns på plats. Självkostnadspris för material och bränsle: 100 kr.

Goda buss- och tågförbindelser till och från Umeå. Ett mail med mer detaljerad information skickas ut efter anmälan.

Vännäs

Slöjda hjärtbokmärken

Plats: Vännäsby bibliotek
Tid: Tor 10 feb, kl 18-20.30
Ansvarig: Anna-Maria Andersson, bild- och slöjdlärare
Anmälan: 070-5941236
Ålder: Barn i årskurserna 4-6

Vi slöjdar hjärtbokmärken inför alla hjärtans dag. Kom och slöjda och fika och ha allmänt mysigt en torsdag kväll i februari! Tåg och buss från Vännäs och Umeå stannar nära skolan.

Umeå

Nålfilta en enkel figur av ull

Plats: Sörböle Gårdsbutik
Tid: sön 12 dec kl 14-16
Ansvarig: Harriet Edeholt Öberg
Anmälan: harriet@edeholt.se

Vill du lära dig hur man kan forma figurer med en hullingförsedd nål? Välkommen till en eftermiddag hemma hos Harriet som driver Sörböle Gårdsbutik och ullstation. Med nål och ull kan man filta figurer i olika former.

Kolrosing – Trätattoo

Plats: Klossen (lokal Nova) Ålidhem Centrum
Tid: Mån 17 jan, kl 19-21
Ansvarig: Daniel Berhe, www.gortbaslojd.se
Anmälan: gortba.slojd@gmail.com

Vill du lära dig dekorera trä? Kolrosing är en flertusenårig tradition där människan ristat mönster de sedan fyllt i med kol eller bark för att skapa symboler och för att uttrycka sig i trä, sten och ben. Rötter i skandinavien och vanligt förekommande inom duodji. Idag görs det med kniv och kaffepulver vid köksbänken! Vi går igenom grundläggande tekniker – hur du förvandlar kniven till en tattueringspenna och förevigar ditt uttryck i träet!

Ta gärna med något föremål i trä, en burk, en sked, ett nyckelskåp – något du gjort själv eller fyndat på loppis? Har du täljkniv så ta med! Det finns ett begränsat antal att låna. Några extra träbitar finns också på plats.

Busslinje 8 och 5 går till och från Ålidhem Centrum, knappt 15m från Klossen!

Kvällen sker i samarbete med och hos Studiefrämjandet Klossen på Ålidhem.

Pyssel med papper

Plats: Tavelsjö Bygdegård
Tid: Tis 8 mars, kl 18.30-21
Ansvarig: Jolanda Snellenberg
Anmälaninfo@dengronafenixen.se

Det finns mängder med böcker i second hand butiker som aldrig kommer att bli lästa igen. Hur kan man ändå göra nånting fint av det som inte är läsvärdigt längre? Pärlor, papier-maché, poesi, det finns många olika möjligheter för att ge böckerna nytt liv. Låt pappret inspirera!

Det finns parkering vid bygdegården. Buss 115 och 16 från Umeå/Vindeln stannar vid bygdegården.

Öppet hus i Holmöns nystartade vävstuga!

Plats: Klossen (lokal Nova) Ålidhem Centrum   
Tid: Lör 26 feb, kl 12 – 17
Ansvarig: Karin Lundemark
Anmälan: Ingen anmälan, drop in på öppet hus.

Prova på att väva i en stor eller liten vävstol, bandvävstol eller vävram. Eller prova karda och spinna ull. Det kommer bjudas på fika och musik!

Kl 13 så kommer Ann Salomonsson, garvargesäll, visa och berätta om garvning av skinn. 

Åsele

Lär dig smöja skoband

Plats: Tegelbacksgården
Tid: Ons 26 jan, kl 18-21
Ansvarig: Gunilla Andersson
Anmälan: Tegelbacken@hotmail.com 
070-329 72 64

Vill du lära dig att smöja? Göra skärp eller skoband. En teknik där man inte behöver redskap. Man använder bara fingrarna och tretrådigt ullgarn.