Med händerna formar vi framtiden!

Hemslöjd handlar om lusten till det handgjorda – glädjen och stoltheten i att skapa själv. Vi har kunskapen om hur du med material, tekniker, återbruk och handens färdighet kan bidra till ett hållbarare samhälle. Kunskaper som du kan ta del av genom kurser, föreläsningar och aktiviteter. Hör av dig till oss eller klicka runt här på hemsidan om du vill bli medlem eller bara veta mer.

Västerbottens läns hemslöjdsförening tillhör Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och är en ideell organisation som erbjuder dig möjligheten att uppleva glädjen, nyttan och skönheten i slöjden.

Västerbottens läns hemslöjdsförening arbetar med att tillvarata länets slöjdtraditioner och uppmuntra till utveckling av slöjdare och slöjden. Slöjden förmedlar kulturella upplevelser, växer som näringsgren och skapar kontakt mellan individer i olika åldrar och med olika ursprung. Västerbottens läns hemslöjdsförening arbetar med en gedigen samling av slöjdföremål. På Digitalt Museum kan du ta del av hela Sveriges hemslöjdsföreningars slöjdarkiv.

Hemslöjdskonsulenterna är navet i föreningens verksamhet och arrangerar kurser och andra utbildningar för både dig som är professionell slöjdare och för dig som tycker om att arbeta med händerna. Konsulenterna samarbetar med sina kollegor i andra län och med de andra kulturkonsulenterna i Västerbotten.

Föreningen har en konsulent för den hårda och en för den textila slöjden. Konsulenterna samarbetar med den kommunalt anställda slöjdkonsulenten vid Handens hus i Skellefteå.

Vår förening är en av landets äldsta och firade sitt 100-årsjubileum år 2009 med en stor jubileumsutställning i Umeå och Skellefteå. En mindre vandringsutställning turnerar sedan dess i länets kommuner.  2011 utgav vi boken Nödhjälp & skaparglädje, en krönika i ord och bild över föreningens hundraåriga verksamhet. Jubileumsboken kostar 250 kronor och finns att köpa hos föreningen eller i Hemslöjdsbutiken i Umeå.

 

Du är varmt välkommen som medlem i Västerbottens läns hemslöjdsförening. Antingen som stödmedlem för att du tycker det är viktigt att slöjden och kunskapen lever vidare. Eller som aktiv medlem som deltar på våra kurser.

Se mera under fliken Medlemskap eller klicka på bilden här brevid.

Kanske vill du arbeta ideellt i föreningen? Hör gärna av dig oss via mail
info [at] vasterbottenslojd.se