Projektet Gjort, nygjort, ogjort har tre delar:
Gjort – Förvaltning av föremål och dokument som redan finns i arkivet.

Nygjort – Residens för verksamma kulturarbetare med utgångspunkt i arkivet.
Ogjort – Framtiden, hur föreningen ska bevara, använda och utveckla arkivet.

Föremålen i arkivet har publicerats i Hemslöjdens samlingar på DigitaltMuseum digitaltmuseum.se och i samband med det utlystes ett Artist in Residence. Målet var att låta verksamma kulturarbetare inspireras av föremål ur Västerbottens läns hemslöjdsförenings arkiv, uppmuntra till kunskapsförmedling, lyfta samtal kring slöjden och kulturarvet och inte minst inspirera till slöjdande.

Residensdeltagarna fick välja ut ett eller flera föremål att utgå ifrån i sitt eget skapande. En serie podcastavsnitt spelades in under residensperioden. Kulturjournalisten Anahita Ghazinezam samtalar med deltagarna och vi får ta del av deras arbetsprocess. Lyssna in avsnitten här!

I det här avsnittet samtalar Anahita Ghazinezam med möbelformgivaren och inredningsarkitekten Agnes Väppling. Vi får en inblick i Den hårda arbetet att bland annat tova ull.

I det här avsnittet samtalar Anahita Ghazinezam med modisten Catharina Carlsson. Catharina har låtit sig inspireras av en kasket, ett pappersklipp och ett näver föremål.

I det här avsnittet samtalar Anahita Ghazinezam med brodösen och textilkonstnären Emma Ewadotter. Hur inspireras en Brodös av en näverburk av Ramon Persson?

I det här avsnittet samtalar Anahita Ghazinezam med keramikern Eva-Karin Sandqvist. Pappersklipp och lera vad finns det i detta material möte?

I det här avsnittet samtalar Anahita Ghazinezam med slöjdaren Ola Ling. Olla inspireras av textila drällar och mygtjäll, hur?

I det här avsnittet samtalar Anahita Ghazinezam med konstnären och arkitekten Sofia Wettainen. Sofia har grävt i arkivet och hittat skamfilade och defekta föremål, varför intresserar dessa objekt Sofia?