Kvällskurs i nålbindning

4 träffar: 7, 14, 21, och 28 februari, kl. 18 – 21.

Nålbindning är en teknik med anor flera tusen år tillbaka i tiden. Med en stor nål av trä, ben, horn eller metall syr man med ullgarn. Resultatet blir mycket slitstarkt och passar bland annat till vantar, sockor och mössor. Det är ett mer tidskrävande sätt att jobba än till exempel stickning, men ett färdig plagg kommer aldrig att repa upp sig, så det håller livet ut!

Under kursens går vi igenom grundläggande stygn och hur man kan formge ett projekt. Du kommer att lära dig sätta upp med en rundstart och en rakstart. Du kommer att lära dig öka, minska och hur man sätter in tummar och hälar i vantar och sockar. På sista träffen lär du dig att avsluta ett projekt på olika sätt, t.ex med en vacker flätad rand.

För att få ut det mesta av kursen och om du vill få till ett färdig plagg, ingår det lite hemarbete mellan träffarna.

Inga förkunskaper krävs.  

 

Var: Föreningslokalen, Kungsgatan 98, Umeå

Ledare: Jolanda Snellenberg

Kostnad: icke medlem 1900 kr, medlem 1650 kr, student 900 kr.

Material: Nål går att låna eller köpa på plats. Det finns garn för att göra prover men till ett större projekt måste du ha med eget garn. Garnet får inte vara Superwashbehandlat.

Anmälan och frågor: rebecka[at]vasterbottenslojd.se,  072-341 98 38 

Sista anmälningsdag: 22 januari

Anmälningsvillkor: Se information till höger på sidan.

Om kursledaren: Jolanda Snellenberg, Den Gröna Fenixen, ger kurser i olika mindre kända hantverk, alltid med hållbarhet och skaparglädje som mål. Som barn till en mycket kreativ mamma växte hon upp med att försöka återskapa och härma allt hennes ögon kunde se. Senare läste hon olika kursen inom historiskt och hållbart hantverk, bland annat på folkhögskolan Bäckedal och Textilhögskolan i Borås. Tidigare har hon studerat och jobbat med både biologi och nordisk historia, så mycket av det kreativa arbetet drivs av den delen. Utöver slöjd ger hon kurser i folkdans och djurträning.

Foto: Jolanda Snellenberg