Garva ett fårskinn med traditionella metoder
11-12 och 18-19 november

En fårskinnsfäll är både praktisk och vacker, funkar lika bra i hemmet som till utflykten eller i barnvagnen. Nu har du möjligheten att bereda en egen fårskinnsfäll.

Kursen är totalt 4 dagar lång och sträcker sig över två helger, lördag och söndag. Förutom att garva ett fårskinn ingår också löpande teori om grunderna för traditionell skinngarvning. Under första träffen, ska vi skrapa rent skinnet från salt, fett, hinnor m.m. och sedan tvätta det i omgångar. När det är rent och pälsen har torkat sträcks det ut och sen smörjs det in med fett och bearbetas. Det får sen hänga och mogna/garvas till nästa helg. Under den andra träffen, fortsätter vi att tvätta ur överskottsfett från det garvade skinnet. När det är rent görs skinnet mjukt och smidigt.

Alla verktyg och allt material som behövs finns på plats. Du tar med oömma arbetskläder, ev gummihandskar och två större badlakan. Fika ingår, ta med egen lunch fullt utrustat kök finns på plats.

Målet är att alla deltagare har med sig ett eget fårskinn efter kursen. Samt de kunskaper som krävs för att kunna fortsätt garva skinn på egen hand. Ingredienserna för garvningsprocessen är vanliga livsmedel som finns i hemmet. Verktygen är få och alla deltagare får med sig ett häfte om fårskinnsgarvning och en ritning på en räckbänk.

Ledare för kursen är Ann Salmonsson. Ann har stor erfarenhet av garvning och skinnslöjd, 2021 tog Ann Gesällbrev i garvning. Ren, älgöron, lax, lake, mård, räv och får är exempel på skinn som Ann gärna bereder.

Var:  Olofsfors bruk, Nordmaling

Ledare: Ann Salmonsson

Avgift: Medlem: 2600kr, icke medlem: 2850kr, student: 1700kr
Materialavgift: 200kr

Anmälan & frågor: felix.wink@vasterbottenslojd.se  070-276 63 99
Sista anmälningsdag: 29 oktober

Arrangör: Västerbottens läns hemslöjdsförening

Välkommen med din anmälan!

Anmälan är bindande. Vid anmälan skickas ett bekräftelsemail.
Begränsat antal platser. Först till kvarn.
Vid inställd kurs återbetalas kursavgiften i sin helhet.
Västerbottens läns hemslöjdsförening ersätter inte eventuella rese- eller boendekostnader om kursen tvingas ställas in.