Under hemresan från Jokkmokk och vernissaget av Next Level Craft passade vi på att ta en liten road trip. Vårt första stopp blev Vuollerim 6000 Natur och Kultur.

Vuollerim 6000 Natur och Kultur byggdes på 90-talet efter utgrävningsfynd av boplatser från stenåldern vid Älvnäset (där lilla och stora luleälvarna flyter ihop). Utgrävningarna gjordes på 80-talet av arkeologer från Umeå universitet. Ingen hade tidigare trott att det fanns människor så här långt norrut på den tiden så fyndet fick stor uppmärksamhet. Vuollerim 6000 drevs sedan fram till 2009 då Jokkmokk kommun lade ner verksamheten, sen dess drivs Vuollerim 6000 enbart med ideella krafter.

Byggnaden har ritats av Per Persson och Mats Winsa som vann hederspriset, Träpriset 1992 för god svensk arkitektur. Det är verkligen en fantastisk byggnad med utställningslokal och vacker samlingslokal med utsikt över älven där det även går att visa film.

vuollerim6000RingvorLotta

Vi fick ett varmt mottagande av Ringvor och Lotta när vi kom. De hade tänt upp elden i lokalen och det doftade ljuvligt.

Brasan i utställningslokalen

Först fick vi se bildspelet om Björnkvinnans folk med en kosa varm dryck i händerna. Ringvor inledde filmen med trummande på en trolltrumma. Vi sögs snabbt in i berättelsen….

vuollerim 6000

Efter bildspelet gick vi runt i den fantastiska lokalen och tittade på allt vackert de hade i montrarna medan brasan sprakade och Ringvor och Lotta berättade om verksamheten och deras arbete. Det finns massor med stenåldersinspirerade kläder och huvudbonader som besökarna får klä sig i. En himla trevlig upplevelse. Och utomhus finns det kåtor och aktivitetsplatser där besökare bland annat får prova på att tända eld utan tändstickor.

vuollerim 6000 tidsenliga huvudbonader

En kaffeslurk och ett gruppfoto och sen var vi påväg igen. Vi tackar Ringvor och Lotta så hjärtligt som öppnade upp enkom för oss  på en söndagsmorgon. Och vi rekommenderar verkligen att åka dit om du är i närheten av Jokkmokk. Väl värt ett besök.

På bilden från vänster: Felix Wink och Petra Eriksson hemslöjdskonsulenter, Maarit Kalela Brundin Ordf. Västerbottens läns hemslöjdsförening, Magnus Wink styrelsemedlem.

 

Källa: Ringvor och Lotta, Wikipedia.