Välkommen att söka till Slöjdfluencer – ljud, bild och hantverk!

Projektet syftar till att inspirera, intressera och väcka nyfikenhet hos allmänheten för slöjd och hantverk. Det syftar också till att ge slöjdare, hantverkare och andra kulturskapare möjlighet att utvecklas pedagogiskt och inom berättande med hjälp av ljud och rörlig bild. Du behöver inte ha särskilda förkunskaper inom klippning av ljud och bild men viss vana av enkel bildhantering i mobil och dator är en fördel. Vill du bli en slöjdfluencer? Sök senast 10 mars!

Ramar och tekniska krav
Du ska filma och klippa en kortfilm som kommer publiceras på vår youtubekanal Västerbottenslöjd. Du ska också ta fram några stillbilder och ett kortare textunderlag som beskriver filmen.

Projektet är utformat för att kunna göras med en vanlig smarttelefon eller surfplatta. Du behöver kunna filma i full HD eller motsvarande (4k eller 1080p). Detta kan du vanligtvis se och välja under kamerainställningarna på din enhet, något även lite äldre enheter brukar klara. Du behöver också kunna ladda ned appar för redigering av ditt videomaterial.

Vid uppstarten får du en genomgång och handfasta tips. Om du har erfarenhet av att filma med kamera och klippa i dator är du såklart välkommen att göra det istället.

Teman att förhålla sig till
Kortfilmen ska utgå från ett (eller flera) av nedan beskrivna teman:
1. Barn och unga. Innehåll för och/eller med barn och unga
2. Pedagogisk betoning. Hur utförs en särskild hantverksteknik eller hur slöjdas ett särskilt föremål? Lyft in processens delar steg för steg
3. Lokala särdrag. Finns sådana i dagens globala värld? Kan du förmedla något från en särskild plats? Hur kan det göras på ett intressant sätt.
4. Inspirera på ditt sätt. Kan en intervju eller ett genomtänkt videoformat väcka nyfikenhet och intresse? Ta ut svängarna och förmedla handens arbete.

Tidsplan
10 mars. Sista ansökningsdag.
17 mars. Återkoppling på ansökan.
21 mars. Digital uppstart kvällstid, med inspirationsföreläsning och tips.
12 maj. Leverering av kortfilmen.

Arvode
10 000 kr ink. moms. Utöver arvodet ingår en mindre budget för tripod och/eller mikrofon. Du kommer dessutom att få ta del av en inspirationsföreläsning vid uppstarten.

Vem kan söka?
Du som söker ska vara boende i något av länen Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland eller Jämtland och vara minst 18 år. Du ska inneha F-skatt eller vara beredd att använda faktureringsservice. Begränsat antal ansökningar beviljas. Urvalet görs av länshemslöjdskonsulenterna vid Västerbottens läns hemslöjdsförening.

Ansök senast 10 mars
Skicka din ansökan till info[at]vasterbottenslojd.se. Den ska innehålla:

  • En beskrivning av din idé (minst 800 tecken).
  • Vilket/vilka teman du vill jobba med.
  • Kort presentation av dig och ditt förhållande till slöjd.
  • Kontaktuppgifter.

Avtal
Inför uppstarten kommer ett avtal undertecknas som redogör för rättigheterna till filmen, förväntningar och dylikt i relation till projektet.

Välkommen att kontakta oss om du har frågor!
Info@vasterbottenslojd.se eller 070-516 77 55