Slöjda en regnbåge – brodera ett personligt tygmärke
en film av Elisabeth Grönberg, Skellefteå                 

– Hej Elisabeth, vem är du?

– Jag är slöjdlärare på dagarna och slöjdare på fritiden. Mitt slöjdande sker huvudsakligen, men inte uteslutande, i mjuka material. Jag är en sporadisk entusiast, vilket innebär att jag ofta byter fokus och djupdyker ner i olika hantverkstekniker – jag vill lära mig så mycket som möjligt. I min roll som slöjdlärare har jag privilegiet att få dela slöjdglädjen med barn och ungdomar samt upptäcka nya uttryckssätt. Slöjd är en stor del av mitt liv. Slöjd är politik, kommunikation, hållbar utveckling och mycket, mycket mer. Slöjd är smått och stort och allt där i mellan. Slöjd är livet!

– Var kom idén till filmen ifrån?

– Slöjd är ett sätt att kommunicera och tanken bakom filmen är att belysa slöjdens kommunikativa funktion. Genom former, färger och symboler kan vi förmedla olika budskap, så som åsikter och känslor. Detta går att visa på olika sätt, att det blev just ett tygmärke är för att det har en dubbel funktion – kommunikation och lagningslapp. Ett korsstygnsbroderi kan på ett enkelt sätt och med små medel bli ett tygmärke som kan pryda vilket plagg som helst.

– Kan du beskriva filmens innehåll?

 – Filmen visar hur ett broderat tygmärke blir till, från början till slut. Korsstygnsbroderiet i filmen är en regnbåge, men det går att följa instruktionerna i filmen för att brodera vilket mönster som helst. Filmen börjar med en genomgång av de material av verktyg som behövs. Oftast finns allt du behöver på secondhandbutiker, vilket är bra både för plånboken och miljön. Ett korsstygnsbroderi är som en pixelbild och därför är det enklast att rita mönster på rutat papper eller i en app som gör pixlade bilder. Hitta på ett helt eget mönster eller sök efter inspiration i pixlade bilder, till exempel från pärlplattemönster eller TV- och dataspel. Filmen visar hur du broderar korsstygn steg-för-steg. När tygmärket är klart monteras det genom att sys fast på en jacka. Slöjd är inte svårt, det krävs bara att man är villig att investera lite tid. Det är också viktigt att komma ihåg att det inte finns några rätt eller fel. Huvudsaken är att du ska vara nöjd med det du har slöjdat. Det behöver inte bli perfekt första gången. Våga slöjda!

Slöjdfluencer – ljud, bild och hantverk är ett projekt som drevs av länshemslöjdskonsulenterna i Västerbotten år 2022. Projektet syftade till att inspirera, intressera och väcka nyfikenhet hos allmänheten för slöjd och hantverk. Målsättningen var också att ge slöjdare, hantverkare och andra kulturskapare möjlighet att utvecklas pedagogiskt och inom berättande med hjälp av ljud och rörlig bild.