En färgsprakande procession av mystiska väsen vandrar genom ett nordligt landskap och bär med sig magiska föremål. Vilka är de och vart är de på väg? Är det ett sagobröllop, ett demonstrationståg, en karneval, ett begravningståg, en modevisning eller kanske en blandning av allt detta?

Vad har Voguing*, yllebroderi, elektronisk musik, rotslöjd, streetart, tovning, high fashion och näverflätning gemensamt? Svaret är Next Level Craft. Med utgångspunkt i de nordliga länens slöjdtraditioner och dess magnifika natur berättas en annorlunda slöjdsaga. Med humor och hjärta tar Next Level Craft pulsen på samtiden och lyfter genom gränsöverskridande samarbeten fram magin och glädjen i handens skaparkraft.

I utställningen visas speciellt framtagna verk av ett trettiotal slöjdare, konstnärer, musiker och dansare från skilda områden. Vi möter Helena Hörstedt, Hanna Hedman, Anna ”Ninja” Näsström, Jögge Sundqvist, Felix Wink, Gunnel Eriksson, Marie Yeah!, Peter Karbin, Ove Hedenström, Tor Söderin, Johanna Hofring, Karin Wahlström och Jakob Baumann med flera.

Utställningen är ett initiativ av hemslöjdskonsulenterna i Västerbottens, Västernorrlands, Jämtlands och Norrbottens län, och är en del av Umeå kulturhuvudstadsår 2014.

Konstnärlig ledare är mångsysslande konstnären Aia Jüdes, omtalad för projektet ”Näver say näver” där hon genom lek med statussymboler vänder och vrider på frågan om värde och förvandlar handgjorda näverskor och väskor till samtida lyxobjekt.

Aia Jüdes ansvarar för koncept och innehåll och arbetar nära slöjdare i de norra länen för att ta fram unika slöjdföremål och miljöer till Next Level Craft som kommer att visas på fler platser i norra Sverige under 2014 och -15.

*Voguing är en modern dansstil som växte fram inom New Yorks gayscen på 80-talet, den kännetecknas av perfekta, stiliserade hand- och armrörelser, akrobatiska poser och ett flamboyant mode.