Så var bilen packad med material och vi kunde åka mot Åsele och Länskulturdagarna. Vi hade en heldag framför oss med slöjdande tillsammans med klass 8 i Åsele och vi hade förberett tre olika alternativ att slöjda.

Foto 2015-10-08 09 12 47 (1)Felix Wink lärde eleverna hur det går till att ta fram ett ämne från en björk. Eleverna fick alltså själva pröva att klyva trät och tälja fram ett handtag till en flugsmälla. Själva smäll-delen fick de skära ut ur stora läderbitar och det blev en del variationer på formen.

Foto 2015-10-08 09 13 05 (1)Kristina Ersviken lärde ut den japanska broderitekniken Sashiko som är väldigt vacker att använda när du lagar jeans och eleverna fick även hjälpa att lära sig laga sina egna trasiga kläder vilket var väldigt uppskattat. Det var flera par arbetsbyxor som lagades och uppdaterades och där fanns det mycket pengar att tjäna in, arbetsbyxor kostar en hel del fick vi veta.

Foto 2015-10-08 09 12 26 (1)Petra Eriksson hade med sig konceptet Stilmedveten som berättar om konsumtion, miljö och textilier. Tillsammans provade vi olika sätt att göra om t-shirtar och det blev både väskor, hårband och armband. Vi pratade en del om för vem det kostar när du handlar en t-shirt och vem som tjänar på köpet och om hur mycket vatten det går åt att ta fram ett kg bomull. Vet du hur mycket?

Foto 2015-10-08 11 11 52 (1)När dagen var slut hade de flesta nosat på det mesta och en del fick med sig flugsmällor hem, andra hade lagade kläder och resten hade nya accessoarer. Förhoppningsvis hade de även med sig en del nya tankar kring vad slöjd är och kan vara.