Kursen är fullsatt  men vi planerar för fler digitala kurser framöver, håll utkik här på hemsidan.

Materialpaket

I kursen ingår ett litet grundmaterial som anpassats efter de olika kurstillfällena. Givetvis går det bra att använda egna tyger och garner om man hellre vill det eller komplettera materialet vi skickar ut. Här nedan följer några tips…

Tips för dig som inte är så van att brodera

Tyg

Det går att brodera på det mesta men allt blir enklare om garn, tyg och stygn anpassas till varandra. Ett för tjockt garn till ett tunt tyg gör det svårt att dra igenom tråden, det gnisslar, blir tungjobbat och tråden slits i onödan. 

Vid sömmar där man ska räkna tygets trådar tex korsstygn bör man ha ett tyg där det är lätt att räkna varp och inslagstrådar. Lite grövre linnetyger eller aidaväv gör arbetet lättare.

Garn

Moulinégarn hör till klassikerna vad gäller brodergarn. Här är fördelen att garnet går att dela upp i flera trådar. Ska man brodera tunt och detaljrikt kan man välja att bara använda en eller två trådar och vill man ha ett kraftfullare uttryck går de att använda garnet precis som det är.

Pärlgarn är också trevligt att brodera med, det är ett tvinnat garn som man inte delar. Pärlgarn finns i olika tjocklekar.

Nålar

Det finns speciella broderinålar med och utan udd. För broderi där man räknar trådar i tyget är det bra med en nål utan udd. Det är också bra med en nål med lite större öga än en vanlig synål då är det lättare att trä broderigarnet.

Ring eller inte, det är frågan.

Det går bra att bara spänna tyget över fingret och sy men det kan vara en fördel att använda en broderring, sybåge eller ram. Tyget håller sig spänt och det blir inte en massa onödiga dragningar i tyget. Om man har ett broderi där man snabbt vill flytta ramen eller jobba på olika platser på tyget så är en broderring med klämspänne bra, de mindre ringarna har bättre kläm och håller tyget bättre spänt än de lite större modellerna. Den gula på bilden intill är ca 13 cm i diameter och funkar mycket bra.

Klassikern är ju annars broderringen i trä som man skruvar fast, lite bökigare att flytta runt men är lättare att få tag i och går ofta att hitta på loppis. För att tyget inte ska glida kan man linda den inre ringen med bomullsband.

Broderramar finns i olika utföranden och kan vara aktuellt när man ska göra arbeten där man vill jobba på en större yta.

Kedjestygn, kråkspark och franska knutar…

Ett tyg, en nål, en tråd. Sy upp och ned, hit och dit, med bara det allra enklaste kan man nå långt. Men det är ju roligt att utforska olika sömmar och stygn.

Här finns beskrivningar på olika sömmar och stygn och tips på material:

Om ni på webbsidan www.broderamera.nu klickar på Mer om broderi så går det att komma vidare till stygnguider och en broderiblogg m.m

Överföra mönster till tyg

Har man ett ljusbord är det ju toppen om man vill föra över ett mönster till tyg annars går det bra att använda sig av ett fönster som ”ljusbord”. Tejpa bilden på fönstret, håll tyget över och rita av med en penna. Klicka här så kan du se olika alternativ till hur du kan föra över ditt mönster till tyg. Det går också bra att rita med en vanlig blyertspenna eller en speciell tuschpenna som efter ett tag försvinner från tyget, sådana finns i olika hobby och sybehörsbutiker.

365slojd.se, föra över mönster till tyg

På den här sidan finns en massa tips om broderimaterial och även länkar till butiker där man kan köpa material

textilochtips.wordpress.com

Lycka till!