1 KVM LIN – VÄSTERBOTTEN

 

 

 

 

 

 

Hej alla blivande linodlare!

På grund av ett så stort intresse för att delta i projektet 1 kvm lin måste vi sätta punkt för anmälan att få hemskickat frön. Kan man ordna frön på eget sätt går det ändå att delta i projektet och få hem nyhetsbrev, information om programpunkter m.m. Mejla om du vill delta till info@vasterbottenslojd.se Välkommen!

Alla kan odla lin! Allt du behöver är frö och en kvadratmeter.

På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. Linet delar en tusenårig historia med oss människor. För länge, länge sedan kom människan på den smäckra stjälken döljer en urstark fiber. Den upptäckten har varit till glädje för både Farao och piga.

Lin är en underbar växt och vi vill att fler ska lära känna den blå lilla blomman!

Vill du odla med oss?

Så här går det till, anmäl dig här så får du hem ett brev med fröer och en enkel odlingsinstruktion. 1 maj är sista dagen att anmäla sig så att fröerna kommer i backen i tid. Vi skickar ut fröerna i början av maj. Anmälan är gratis.

Under odlingssäsongen får du e-post med odlingstips, kulturhistoriska kuriosa och tips på besöksmål och aktiviteter med linanknytning. Följ också vår Instagram @vasterbottenslojd för information och inspiration.

Repa, röta, och bråka, skäkta och häckla! När det är dags att omvandla linet till fiber hoppas vi kunna erbjuda beredningsträffar för att utbyta kunskap och erfarenheter.

I Västerbottens samarbetar Västerbottens läns hemslöjdsförening, länshemslöjdskonsulenterna, Handens hus i Skellefteå och Linnéa–Västerbottens linförening.

Välkommen med din anmälan!

1 kvm lin är ett projekt som drivs av Svenska hemslöjdsföreningar riksförbund SHR, hemslöjdsföreningar och hemslöjdskonsulenter/utvecklare runt om i landet. I Västerbotten samarbetar Västerbottens läns hemslöjdsförening, länshemslöjdskonsulenterna, Handens hus i Skellefteå och Linnéa–Västerbottens linförening i projektet.
Vill du veta mer, kontakta oss på: info@vasterbottenslojd.org
Klicka här för att komma till projektets nationella hemsida: www.hemslojden.org/fa-kunskap/1-kvm-lin